неделя, 20 май 2012 г.

Камини CLAM - Двойно изгаряне. Що е то?

Елитната италианска фирма CLAM-kaminetti непрекъснато подобрява своите продукти и разработва нови технологии съобразени с настоящите  изискавания и наболели въпроси.  Тя е лидер в конструирането и изработката на камини. Защо ли всичките горивни камери, които произвежда притежават система за двойно изгаряне

Как се осъществява и каква е ползата на потребителя?

Двойно изгаряне се получава при допълнително подаване на въздух в горната част на горивната камера. За целта тя трябва да е предварително така проектирана и изработена. Двойното изгаряне не е екстра, която може да се добавя по желание на клиента и впоследствие.

Какво точно се случва при второто изгаряне?




Допълнително подадения въздух предизвиква възпламеняване и изгаряне на твърдите частици и вредните емисии, отделени при горенето. Когато те не се изгарят, една час от тях полепват по камината и комина, а друга излита директно в атмосферата. И ако думата атмосфера ви звучи като нещо абстрактно или най-малкото далечно, трябва да ви кажа, че става въпрос най-вече за атмосферата около и в близост до вашия дом, така че вие и вашите близки ще сте първите, консуматори на въглероден окис, а после и всички останали.

Не по-добре стоят нещата с полепналите по камината и комина сажди. Освен, че са с неприятна миризма те са и лесно запалими, а това е сериозна предпоставка за пожар.
Ако все още не сте убедени за ползата на вторичното изгаряне помислете и за това - Всички знаем, че при горене се отделя топлина. След като имаме още едно изгаряне, значи имаме и допълнително отделена топлина. Това означава на практика, че от едно и също количество гориво (в случая дърва или екобрикети) ще добием по-голямо количество топлина. Ето я и икономията. Вторичното изгаряне ще намали разхода на гориво наполовина. Разбира се важна предпоставка е отделената топлина да се  употреби за отопление на жилището, а не просто да излети през комина.
Горивни камери на CLAM с въздушна или с водна риза можете да видите ТУК


Няма коментари:

Публикуване на коментар