неделя, 20 май 2012 г.

Камини CLAM - Умната камина

Горивна камера с водна риза TERMOFAVILLA serie D...или както още я наричат "Умната камина" има за цел Вашия комфорт. Нейната конструкция, позволява висока ефективност на отопление, постигната с ниско енергийно потребление. Казано по друг начин, не се налага закупуването на много кубици дърва, което е свързано не само с пари, а и с досадното им пренасяне.
Икономията е една от прчините за купуването на камина, втората е, присъствието на живия огън в дома, както и неговото съзерцаване, но дали всяка една горивна камера ще ни позволи да се радваме на красивите пламъци и каква е вероятноста тя да се превърне в едно мръсно огнище с неприятна миризма. Следващия въпрос е, колко дълго ще ни служи една горивна камера и дали няма да се наложи в близките 3-4 години да я сменим и пак да правим ремонт на жилището. И далеч не на последно място (всъщност на първо) са противопожарните осигурителни мерки. Нека не забравяме все пак, че палим огън в къщи. Ако този огън не е контролируем и обезопасен лесно може да предизвика пожар.
Какво предлага CLAM за да ни предпази от всички тези неприятности и да ни даде възможност наистина да се насладим на на една равномерно разпръсната топлина в цялото жилище, както и на ...магията на живия огън. Да разгледаме в детайли качествата на горивните камери с водна риза от серията TERMOFAVILLA.
1. Корпус, предпазващ движещите се части, свързани с отваряне и затваряне на вратата, с цел да им осигури по-дълъг живот.
2. Вратата е специално оразмерена да осигурява постоянен поток на въздух, който възпрепятства замърсяването на стъклото.
3. Керамично стъкло, устойчиво на топлина до 800°С
4. Студена зона.Тя включва и дръжката на вратата, която е изолирана със силикон.
5. Тифлонови колелца, улесняващи транспорта. До тях има поставени постоянни метални крачета, които са с възможност за регулиране на височината.
6. Херметично затваряне за оптимално изгаряне и висока ефективност.
7. Клапан, регулиращ потока на въздуха с цел оптимизиране на горенето.
8. Електронен блок. Свързан е с таблото за регулиране на температурата и други функции на горивната камера. Това табло се монтира на стената в близост до камината и чрез него могат да се променят настройките за работа, според личните нужди и предпочитания. Тук искам да подчертая, че всички ел.части работят автоматично и в пълен синхрон. Така например, когато ние зададем определена температура, въздушният клапан ще пропусне точно толкова въздух, необходим за точно такова горене, при което да се отдели точно толкова топлина. Не е ли уникално?


9. Пепелник. Бихме могли да кажем, че е твърде малък, но по-горе споменах за малкото количество необходимо гориво и високата степен на изгаряне. Неговият размер е съобразен с работата на горивната камера като цяло и е предостатъчен за малкото получена пепел.

10. Чугунена скара.

11. Специална форма на горивната камера за увеличаване на повърхността на топлообмен.
12. Подаване на вторичен въздух, който предизвиква второ изгаряне (за ползите от второто изгаряне писах в предишния си постинг).
13. Воден триелементен топлообменник, изключително важен за висок КПД (Коефициент на Полезно Действие). Водата е разположена на тънки пластове в задната и в горната част на горивната камера, там където всъщност гори огъня и се отделя много топлина.Така тя се затопля много бързо, а после дори и един съвсем слаб огън може да подържа температурата и.
14. Обезопасителен съд. В случай, че спре тока и изтече времето на поставения UPS камината се превръща в бомба, готова всеки момент да избухне! Тогава на помощ идва точно този съд за безопасност, който охлажда водата и намалява налягането в системата, като по този начин я предпазва от разрушаване.
Други горивни камери на CLAM можете да видите ТУК



Камини CLAM - Двойно изгаряне. Що е то?

Елитната италианска фирма CLAM-kaminetti непрекъснато подобрява своите продукти и разработва нови технологии съобразени с настоящите  изискавания и наболели въпроси.  Тя е лидер в конструирането и изработката на камини. Защо ли всичките горивни камери, които произвежда притежават система за двойно изгаряне

Как се осъществява и каква е ползата на потребителя?

Двойно изгаряне се получава при допълнително подаване на въздух в горната част на горивната камера. За целта тя трябва да е предварително така проектирана и изработена. Двойното изгаряне не е екстра, която може да се добавя по желание на клиента и впоследствие.

Какво точно се случва при второто изгаряне?




Допълнително подадения въздух предизвиква възпламеняване и изгаряне на твърдите частици и вредните емисии, отделени при горенето. Когато те не се изгарят, една час от тях полепват по камината и комина, а друга излита директно в атмосферата. И ако думата атмосфера ви звучи като нещо абстрактно или най-малкото далечно, трябва да ви кажа, че става въпрос най-вече за атмосферата около и в близост до вашия дом, така че вие и вашите близки ще сте първите, консуматори на въглероден окис, а после и всички останали.

Не по-добре стоят нещата с полепналите по камината и комина сажди. Освен, че са с неприятна миризма те са и лесно запалими, а това е сериозна предпоставка за пожар.
Ако все още не сте убедени за ползата на вторичното изгаряне помислете и за това - Всички знаем, че при горене се отделя топлина. След като имаме още едно изгаряне, значи имаме и допълнително отделена топлина. Това означава на практика, че от едно и също количество гориво (в случая дърва или екобрикети) ще добием по-голямо количество топлина. Ето я и икономията. Вторичното изгаряне ще намали разхода на гориво наполовина. Разбира се важна предпоставка е отделената топлина да се  употреби за отопление на жилището, а не просто да излети през комина.
Горивни камери на CLAM с въздушна или с водна риза можете да видите ТУК


Камини CLAM - горивна камера с широк изглед на огъня

ORIZZONTE 120 HD
Горивна камера с въздушна риза


Впечатляваща визия на огъня в огнище с ширина 105 см.


Дълбочината на горивната камера е само 45 см, което позволява да се реализират оригинални инсталации, дори само с една обикновена облицовка от гипсокартон.


Модерният дизайн е подсилен от стъклена врата с тристранна система на захващане, като по този начин долната част остава без видими спомагателни елементи, дори и при повдигане на вратата.


Хоризонт 120 е пълно съчетание от функционални и естетически изисквания.

Технически данни:
Ширина -  1,380 mm
Дълбочина -  450 mm
Височина -  1,430 mm
Мощност -  18,7 KW
КПД 75 %
Отопляем обем -  над 400 m3
Отопляема площ -  над 140 m2
Разход на гориво -  3,9 kg/h
Размер на комина -  250 mm
Въздуховоди -  140 mm
Входящ въздух -  120 mm
Тегло -  297 kg


Инсталиране:


Работата на вентилатора се управлява дистанционно
Други горивни камери на CLAM можете да видите ТУК






петък, 18 май 2012 г.

Камини CLAM - Пелетна печка с водна риза Молина


Пелетна печка с водна риза MOLINA отоплява над 300м3 (115 м2 при височина на помещенията 2.60 м). Може да се инсталира и да работи в комбинация с газов уред.


Разглеждане в детайли
Изглед отпред 

1.Покритие на отвора за зареждане на гориво (пелети).
2.Манометър.
3.Резервоар за пелети с голям капацитет (28кг.), осигуряващ автономия в продължение от 8 до 28 часа.
4.Шнек за захранване с пелети.
5.Мотор.
6.Изход за димни газове 80мм.
7.Аспиратор с енкодери за оптимизиране на горенето (увеличава или намалява притока на пелети според нуждите).
8.Стоманено тяло със силиконово покритие, устойчиво на различни температури.
9.Пакет топлообменници, напълно изолирани.
10.Врата с керамично стъкло, устойчиво на 800°С
11.Чугунена решетка.
12.Патронен награвател за запалването.
13.Пепелник с голям капацитет.

Изглед отзад

1.Контролен панел.
2.Термостат.
3.Циркулационна помпа.
4.Затворен разширителен съд.
5.Датчик за налягане.
6.Електронен блок за управление и експлоатация на печката, както и за автоматично управление при съчетание с газов котел.
7.Електрическо захранване.
8.Входящ въздух за горенето.
9.Предпазен клапан.
10.Кранче.
11.Водни връзки.

Наблюдението на работните параметри, както и управлението на всички функции  на пелетна печка с водна риза МОЛИНА се извършва посредством дистанционно управление.


Още пелетни печки, котли и камини на CLAM можете да видите ТУК






Камини CLAM - Горивни камери с въздуховоди от серията FAVILLA XL


       Напоследък камините с въздуховоди са предпочитани.  Предимствата им пред тези с водна риза са:
  • По-евтина инсталация.
  • По-бързо затопляне.
  • Могат да се ползват и когато няма ток.
      Системата от въздуховоди (въздушна риза) е значително по-евтина от системата с радиатори (водна риза), освен това тръбите могат бързо и лесно да бъдат скрити с висящ таван или просто с гипсокартон. Видими остават само решетките за топъл въздух.


             Горивните камери FAVILLA XL са с вграден вентилатор, силата на който се регулира с дистанционно управление.Половин час след запалването на камината, жилището е вече добре затоплено, благодарение на мощния вентилатор и уникалната система от въздуховоди на  CLAM-kaminetti. Уникална е, защото се използват много по-малко материали и  същевременно  се получава много повече топлина. Както винаги всичко, дори и най-малкия детайл е предварително, подробно и задълбочено обмислен.
           Спирането на електрозахранването ще намали разпръсването на топлината в другите помещения, но като цяло няма да повлияе на работата на горивната камера, тъй като затопления въздух ще продължи да се движи по въздуховодите по конвекционален път.
            Да разгледаме в детайли една горивна камера с въздуховоди от серията FAVILLA XL.
1. Корпус, предпазващ  движещите се части, свързани с отваряне и затваряне на вратата, с цел да им осигури по-дълъг живот. 
2. Вратата е специално оразмерена да осигурява постоянен поток на въздух, който възпрепятства замърсяването на стъклото. 
3. Дръжка, изолирана със силикон.Студена зона.
4. Изключителна система на CLAM за тихо и плавно движение на вратата, констоирана така, че да  не позволява отварянето и от малки деца.
5. Херметично затваряне за оптимално изгаряне и висока ефективност. 
6. Регулиране на входящ въздух за оптимизиране на горенето.
7. Тифлонови колелца улесняващи транспорта до мястото на монтаж.
8. Електронен блок за управление (силата на изходящия топъл въздух се регулира дистанционно управление).



9. Центробежен вентилатор-мощен и тих.
10. Пепелник.
11. Достъп до вентилатора има вътре в огнището на горивната камера.В случай на нужда той може да бъде почистван, ремонтиран или подменен без да се уврежда облицовката на камината
12. Керамично стъкло-устойчиво на 800°С
13. Вторичен въздух предизвикващ второ изгаряне,което води до повишаване на добива на топлина,намаляване на въглеродния окис,предпазване от конденз и др.(подробности в статията ''двойно изгаряне'')
14. Топлообменник състоящ се от 3 елемента с уникална геометрия за постигане на максимален топлообмен.
15. Автоматично отваряне и затваряне на димния клапан.Свързан с вратата, той се отваря и затваря заедно с нея за да  предотврати изпускането на дим в помещението.
16. Механизъм за повдигане на вратата.
      Изходите за топъл въздух са общо 4.
17. Два от тях могат да се използват по желание.
18. Два вградени изхода за въздуховоди.

ИНСТАЛИРАНЕ:



Други горивни камери с въздушна риза на CLAM можете да видите ТУК







Камини CLAM - Малки горивни камери с въздушна риза от серията FAVILLA XL

Спестете място и гориво !!!

Горивни камери PIVOT са с малки размери (само 60см. широки и 47-55см. дълбоки), за сметка на това са по-високи и позволяват по-добра визуализация на огъня. Могат да отопляват жилища до 120кв.м., при стандартна височина на тавана 2.60м..


FAVILLA PIVOT V.P.



ШИРИНА 600 mm
ДЪЛБОЧИНА 470 mm
ВИСОЧИНА 1.700 mm
МОЩНОСТ 14.8 KW / 12.770 Kcal/h
КПД 77 %
ОТОПЛЯЕМ ОБЕМ над 320 m3
РАЗХОД НА ГОРИВО 3,3 kg/h
РАЗМЕР НА ВЪЗДУХОВОДИТЕ 120 mm
РАЗМЕР НА КОМИНА 180 mm
ТЕГЛО 210 kg



FAVILLA PIVOT V.T.


ШИРИНА 600 mm
ДЪЛБОЧИНА 555 mm
ВИСОЧИНА 1.700 mm
МОЩНОСТ 14.8 KW / 12.770 Kcal/h
КПД 77 %
ОТОПЛЯЕМ ОБЕМ над 320 m3
РАЗХОД НА ГОРИВО 3,3 kg/h
РАЗМЕР НА ВЪЗДУХОВОДИТЕ 120 mm
РАЗМЕР НА КОМИНА 180 mm
ТЕГЛО 210 kg

ИНСТАЛИРАНЕ


Горивните камери PIVOT са с вграден вентилатор,
който посредством електронен блок (също вграден)

се управлява дистанционно.
Огнището на FAVILLA PIVOT е изработено изцяло от чугун.

Възможност и за приготвяне на храна.


ПОДХОДЯЩИ ОБЛИЦОВКИ







Още горивни камери от серията FAVILLA XL с въздуховоди можете да видите ТУК













Камини CLAM - Пелетен котел в хола!

Новия пелетен котел 20 kw на CLAM се произвежда с две различни покрития RETRO и VINTAGE. Оригинални и естетични те могат да бъдат инсталирани във всяко едно помещение в жилището, включително и в хола.

Технически данни:
Мощност - 21,2 kw
КПД - 92,5%
Отопляем обем - 500 куб.м.
Размери - 580/1.255/660

Други котли и пелетни печки с водна и въздушна риза можете да видите ТУК

Камини CLAM - Нова серия малки горивни камери с въздушна риза CALORVISION

Новата серия горивни камери с въздуховоди CALIRVISION eco се отличават с безспорно модерен дизайн и оригинална визия на огъня.
- Огнище с огнеупорно покритие Ecoker, за по-голяма ефективност и по-ниски емисии.
- 3 вградени вентилатора гарантиращи бързо и еднакво затопляне на всички помещения, чрез опростена и икономична система от въздуховоди.
- Прибираща се дръжка, практична и дискратна.
- Широка гама, позволяваща инсталации с различни размери.
Още горивни камери въздушна риза можете да видите ТУК

Камини CLAM - Пелетен котел, който се зарежда с гориво мaксимум 3 пъти в месеца


Резервоара за пелети PELLET PLUS 300 е иновация на CLAM, която позволява да бъдат пълноценно използвани изключителните възможности на пелетния котел VITTORIA 34 KW да работи дълго време съвсем самостоятелно, без да има нужда от обслужване.
- Допълнителния резервоар PELLET PLUS 300 е с капацитет 300 кг. пелети.
- Оборудван е с автоматична система за зареждане, управлявана пряко от електронния блок на VITTORIA 34 KW.
- Увеличава автономията на котела до 200 часа работа.
- Размери: 700/2.080/730
За повече информация кликнете ТУК

Камини CLAM - Пелетна печка с дебелина само 29 см.

CLAM представя своя най-нов модел пелетна печка с въздуховоди SUEZ+, която е с дебелина само 29 см.
- ново, усъвършенствано електронно управление FULL SYSTEM
- дистанционно с осветен екран
- лесна за инсталиране с 3 възможности за отвеждане на димните газове (отгоре, отзад и в страни)


SUEZ + е на разположение в 7 различни покрития:



Техниески данни

Термохимична Мощност
(Min / Max)
kw
3/10
Номинална Мощност
(Min / Max)
kw
2.8 / 8.5
KПД
(Min / Max)
%
91,5 / 86
Тип гориво
Пелети
Ø = 6 mm   L = 5-30 mm
Капацитет на резервоара
кг
18
Консумация на пелети
(Min / Max)
Кг / ч *
0.6 / 2.1
Автономия
(Min / Max)
H *
8/30
Комин
Ø
80
Температура на димните газове
(Min / Max)
° C
103/234
Скоростта на газовия поток на димни (Min / Max)
G / S
3.7 / 6.7
Налягане
Pa
10
Отопляем обем
м 3 **
240
Отопляема площ
м 2 ***
85





Камини CLAM - горивни камери с въздушна риза CALORSYSTEM

   



     Това са малки горивни камери с въздушна риза. Едно от предназначенията им е да бъдат поставяни в стари камини с проблем при горенето, както и за изграждане на нови за бързо и цялостно отопление (на всички стаи) на жилището. Тези горивни камери също са с вградена вентилационна система. Малките им размери ги правят подходящи за вграждане в по-малки жилища. Както всички горивни камери на CLAM те също имат система за двойно изгаряне, което води до повече отделяне на топлина и изгаряне на вредните емисии. Това е което ги прави икономични и екологични.

     Горивните камери CALORSYSTEM ни дават възможност да контролираме горенето, работата на вентилаторите, както и разпределянето на топлия въздух по различните помещения. Например можем да изпращаме повече топъл въздух по другите стаи, от колкото в стаята, в която е поставена камината и обратнo.
          Начина на работа и отделните части на горивната камера:

      CALORSYSTEM  са 5 модела, които се различават по размери, форма и мощност. Техническите им данни можете да видите, като кликнете върху всеки един от моделите по долу.
           CALORSYSTEM 620
           CALORSYSTEM 690
           CALORSYSTEM 720
                                                              CALORSYSTEM 730

ШИРИНА  - 730 mm
ДЪЛБОЧИНА - 410 mm
ВИСОЧИНА - 490 mm
МОЩНОСТ - 14,6KW / 12.600 Kcal/h
КПД - 72 %
ОTОПЛЯЕМ ОБЕМ - над 300 m3
РАЗХОД НА ГОРИВО - 3.3 kg/h
РАЗМЕР НА ВЪЗДУХОВОДИТЕ - 120 mm
РАЗМЕР НА КОМИНА - 180 mm
ТЕГЛО - 113 kg

                                                             CALORSYSTEM 760
ШИРИНА - 760 mm
ДЪЛБОЧИНА - 440 mm
ВИСОЧИНА - 650 mm
МОЩНОСТ - 16,4 KW / 14.200 Kcal/h
КПД - 71,5 %
ОТОПЛЯЕМ ОБЕМ - над 330 m3
РАЗХОД НА ГОРИВО - 3.7 kg/h
РАЗМЕР НА ВЪЗДУХОВОДИТЕ - 120 mm
РАЗМЕР НА КОМИНА - 200 mm
ТЕГЛО - 130 kg

Други горивни камери с водна и въздушна риза на CLAM можете да видите ТУК